PROGRAMUL ANUAL
al finanțărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al Sectorului 2 al Municipiului București în anul 2024, pentru activităţi nonprofit din domeniile: educație, social, sport şi mediu, în condițiile prevederilor Legii nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare
Sectorul 2 al Municipiului Bucureşti face cunoscut Programul anual al finanțărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al Sectorului 2 al Municipiului București în anul 2024, pentru activităţi nonprofit din domeniile: educație, social, sport şi mediu, în condițiile prevederilor Legii nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti nr. 47/14.02.2024 privind aprobarea bugetului general consolidat al Sectorului 2 al Municipiului București pe anul 2024.
Scopul proiectelor depuse este sprijinirea dezvoltării și promovării activităților educative, sociale, sportive şi de mediu, de interes public pentru Sectorul 2 al Municipiului București.
Suma totală alocată pentru anul 2024 este de 3.000.000 lei, defalcată pe domenii de activitate astfel:
I. Domeniu: Educație – 750.000 lei
Notă: Nu sunt eligibile proiectele cu specific cultural / de educație culturală (prin cultură). Acestea pot participa exclusiv la sesiunile de selecție organizate în conformitate cu O.G. nr. 51/1998 cu modificările și completările ulterioare.
II. Domeniu: Social – 750.000 lei
III. Domeniu: Sport – 750.000 lei
IV. Domeniu: Mediu – 750.000 lei
Suma minimă acordată de Autoritatea finanțatoare este de 10.000 lei, iar cea maximă nu poate depăși 150.000 lei pentru un proiect.
În cazul anulării aplicării procedurii pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă pentru unul sau mai multe domenii, conform prevederilor Regulamentului cadru sau în cazul în care în urma încheierii contractelor de finanțare nerambursabilă, sumele alocate anumitor domenii nu sunt contractate în totalitate, Autoritatea finanțatoare, prin Primarul Sectorului 2, își rezervă dreptul de a decide organizarea unei noi sesiuni de selecție și/sau redistribuirea sumelor rămase către domeniile la care în urma evaluării sunt proiecte admisibile, dar care nu au fost admise spre finanțare ca urmare a depășirii fondurilor aprobate inițial pentru domeniile respective.
Redistribuirea se aprobă de către Primarul Sectorului 2 ținând cont de următoarea ordine de prioritate a domeniilor finanțate: educație, social, sport, mediu.
Programul anual al finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al Sectorului 2 în anul 2024, pentru activităţi nonprofit în condiţiile Legii 350/2005 a fost aprobat prin HCLS2 nr. 48/2024 , a fost publicat în Monitorul Oficial al României partea a VI-a nr. 40/29.02.2024 şi pe site la data de 13.03.2024.
Autoritatea finanțatoare Primăria Sectorului 2, cu sediul în București, strada Chiristigiilor nr. 11-13, sector 2, tel: 021.209.60.00, e-mail: infopublice@ps2.ro, face cunoscută intenția de a atribui contracte de finanțare nerambursabilă de la bugetul propriu pentru activități nonprofit, în anul 2024, în condițiile prevăzute de Legea nr. 350/2005, cu modificările și completările ulterioare și de Hotărârea Consiliului Local Sector 2 nr. 129/27.03.2024 pentru aprobarea Regulamentului cadru privind regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile bugetului local al Sectorului 2 al Municipiului București, alocate pentru activități nonprofit potrivit Legii nr. 350/2005, cu modificările și completările ulterioare.
Procedura aplicată pentru atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă din domeniile educație, social, sport și mediu pe anul 2024 este prevăzută de art. 6 din Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare.
Conform Programului anual aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sector 2 nr. 48/14.02.2024, suma totală alocată de la bugetul local pentru anul 2024 este de 3.000.000 lei, defalcată pe domenii de activitate, astfel:
I. Domeniu: Educație – 750.000 lei
Obiective: Promovarea activităților educative, extrașcolare și de educație civică
Activități:
1. Activități cu caracter educațional în domenii precum: istorie, geografie, IT, inventică, robotică etc., adresate elevilor, copiilor și tinerilor din Sectorul 2;
2. Educație pentru dezvoltare personală și comunitară în rândul cadrelor didactice și elevilor din unitățile de învățământ din Sectorul 2 sau locuitorilor Sectorului 2;
3. Activități de promovare a ideii de voluntariat, prin creșterea numărului de voluntari care acționează în spiritul educației civice;
4. Activități de dezvoltare a competențelor în diferite domenii pentru cetățenii din Sectorul 2.
Notă: Nu sunt eligibile proiectele cu specific cultural/ de educație culturală (prin cultură). Acestea pot participa exclusiv la sesiunile de selecție organizate în conformitate cu OG nr. 51/1998, cu modificările și completările ulterioare.
II. Domeniu: Social – 750.000 lei
Obiective: Consilierea și asistența cetățenilor Sectorului 2 aflați în situații de risc și încurajarea promovării sănătății la nivelul comunității Sectorului 2.
Activități:
1. Activități de consiliere, protecție și alte forme de asistență pentru tineri, adulți sau vârstnici aflați în dificultate, pentru persoane aflate în situații de dependență, tineri care au renunțat la școală sau au plecat din centrele de ocrotire, persoane cu dizabilități, alte persoane aflate în situații dificile;
2. Asistență pentru copiii aflați în dificultate;
3. Activități de promovare a sănătății;
4. Activități medico - sociale pentru grupuri vulnerabile;
5. Activități de incluziune socială a persoanelor din grupuri vulnerabile;
6. Activități de voluntariat în domeniul social.
III. Domeniu: Sport – 750.000 lei
Obiective: Încurajarea practicării activităților fizice și sportive în mod continuu la nivelul Sectorului 2
Activități:
1. Competiții/activități sportive pentru:
a) elevii din unitățile de învățământ din Sectorul 2;
b) persoanele cu dizabilități din Sectorul 2;
c) locuitorii Sectorului 2;
2. Cursuri de sport;
3. Activități fizice pentru sănătate și recreere, ca parte integrantă a modului de viață.
IV. Domeniu: Mediu – 750.000 lei
Obiective: Adoptarea de către cetățenii Sectorului 2 a tehnologiilor de producere a energiei verzi și a practicilor de dezvoltare comunitară sustenabilă
Activități:
o Instalare de tehnologii regenerabile pentru clădirile / blocurile cu minimum 20 de apartamente, ce au constituită o asociație de proprietari, cu excepția celor încadrate în clasa I de risc seismic.
o Realizarea a minim 3, maxim 5 activități de dezvoltare comunitară sustenabilă, din cele enumerate mai jos.
Ambele activități de mai sus sunt obligatorii pentru proiectele depuse.
- Amenajarea, protejarea și valorificarea spațiilor verzi publice;
- Activități de încurajare a producerii și consumului de energie verde în Sectorul 2;
- Activități de colectare selectivă a deșeurilor precum și de responsabilizare și educare a cetățenilor în domeniul colectării selective și al menținerii curățeniei în Sectorul 2;
- Activități în domeniul protecției mediului;
- Activități de promovare și încurajare a transportului alternativ;
- Campanii de informare și conștientizare cu privire la obiceiuri sustenabile de consum;
- Activități de promovare a comportamentului responsabil față de animale;
- Campanii de prim-ajutor, prevenire și protecție împotriva seismelor;
- Organizarea unor prelegeri și dezbateri comunitare cu experți în domeniul schimbărilor climatice și biodiversității;
- Activități de ecologizare;
- Organizarea de colecte comunitare: donare de articole de îmbrăcăminte pe care oamenii nu le mai folosesc, pentru promovarea reciclării și refolosirii acestora în comunitate;
- Activități educaționale interactive despre protejarea mediului destinate copiilor și tinerilor, în școlile, grădinițele sau spațiile publice din comunitate;
- Organizarea serilor comunitare de film dedicate documentarelor de mediu;
- Promovarea practicilor de alimentație sustenabilă;
- Campanii de educare a comunității despre eficiența energetică.
- Activități de susținere a biodiversității urbane (ex. permacultură, păsări, polenizatori, animale sălbatice etc.).
Suma minimă acordată de Autoritatea finanțatoare este de 10.000 lei iar cea maximă nu poate depăși 150.000 lei pentru un proiect.
Regulamentul cadru privind regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile bugetului local al Sectorului 2 al Municipiului București, alocate pentru activități nonprofit potrivit Legii nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare, Anexele și Formularele aferente acestuia, precum și toate informațile legate de selecția publică de proiecte aferentă anului 2024, se pot obține accesând site-ul www.ps2.ro -secţiunea Finanţări nerambursabile - Sport Educaţie Mediu Social.
Propunerile de proiecte pot fi depuse în perioada 09.04 - 10.05.2024, la Registratura Primăriei Sectorului 2 din strada Chiristigiilor nr. 11-13, Sector 2, București, în condițiile prevăzute în Regulamentul cadru privind regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile bugetului local al Sectorului 2 al Municipiului București, alocate pentru activități nonprofit potrivit Legii nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu programul de funcționare afișat pe site.
Data limită pentru depunerea propunerilor de proiecte: 10.05.2024, ora 14.00.
Evaluarea propunerilor de proiecte se face în sistem competitiv, de către comisiile de evaluare constituite la nivelul Autorității finanțatoare, în conformitate cu următoarele criterii de evaluare: relevanţa proiectului, metodologie, buget şi raport cost – eficiență, capacitatea tehnică și profesională, durabilitate și impact.
Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă: proiectul sau proiectele stabilite ca fiind câștigătoare (admise spre finanțare) sunt acelea care întrunesc punctajul cel mai mare, fiind cele mai avantajoase din punct de vedere tehnico-financiar pentru Autoritatea finanțatoare, în limitele fondurilor aprobate.
În cazul anulării aplicării procedurii pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă pentru unul sau mai multe domenii, conform prevederilor Regulamentului cadru sau în cazul în care în urma încheierii contractelor de finanțare nerambursabilă, sumele alocate anumitor domenii nu sunt contractate în totalitate, Autoritatea finanțatoare, prin Primarul Sectorului 2, își rezervă dreptul de a decide organizarea unei noi sesiuni de selecție și/sau redistribuirea sumelor rămase către domeniile la care în urma evaluării sunt proiecte admisibile, dar care nu au fost admise spre finanțare ca urmare a depășirii fondurilor aprobate inițial pentru domeniile respective.
Redistribuirea se aprobă de către Primarul Sectorului 2 ținând cont de următoarea ordine de prioritate a domeniilor finanțate: educație, social, sport, mediu.
Perioada de desfășurare a proiectelor: de la data semnării contractelor de finanțare nerambursabilă, până cel mai târziu la data de 15 noiembrie 2024.
Data, ora şi locul deschiderii propunerilor de proiecte: 14.05.2024, ora 15.00 la sediul Primăriei Sectorului 2, strada Chiristigiilor nr. 11-13, Sector 2.
Selecția și evaluarea proiectelor în vederea obținerii finanțării nerambursabile se vor face de către comisiile de evaluare în perioada: 15.05.2024-19.06.2024.
Depunerea și soluționarea contestațiilor se face după finalizarea selecției și evaluării în condițiile prevăzute în Regulamentul cadru privind regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile bugetului local al Sectorului 2 al Municipiului București, alocate pentru activități nonprofit potrivit Legii nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru informații suplimentare: tel. 021.209.61.66 - Direcția Relații Comunitare; email infopublice@ps2.ro și accesând site-ul www.ps2.ro -secţiunea Finanţări nerambursabile - Sport Educaţie Mediu Social.
Notă: Programul anual a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea VI, nr. 40 din 29.02.2024.
Anunțul de participare a fost publicat în Monitorul Oficial al României partea a VI-a nr. 65/04.04.2024 şi pe site la data de 05.04.2024.
Domeniile pentru care se acordă finanţare nerambursabilă sunt:
I. Educație
1. Activități cu caracter educațional în domenii precum: istorie, geografie, IT, inventică, robotică etc., adresate elevilor, copiilor și tinerilor din Sectorul 2;
2. Educație pentru dezvoltare personală și comunitară în rândul cadrelor didactice și elevilor din unitățile de învățământ din Sectorul 2 sau locuitorilor Sectorului 2;
3. Activități de promovare a ideii de voluntariat, prin creșterea numărului de voluntari care acționează în spiritul educației civice;
4. Activități de dezvoltare a competențelor în diferite domenii pentru cetățenii din Sectorul 2.
Notă: Nu sunt eligibile proiectele cu specific cultural / de educație culturală (prin cultură). Acestea pot participa exclusiv la sesiunile de selecție organizate în conformitate cu OG nr. 51/1998, cu modificările și completările ulterioare.
II. Social
1. Activități de consiliere, protecție și alte forme de asistență pentru tineri, adulți sau vârstnici aflați în dificultate, pentru persoane aflate în situații de dependență, tineri care au renunțat la școală sau au plecat din centrele de ocrotire, persoane cu dizabilități, alte persoane aflate în situații dificile;
2. Asistență pentru copiii aflați în dificultate;
3. Activități de promovare a sănătății;
4. Activități medico - sociale pentru grupuri vulnerabile;
5. Activități de incluziune socială a persoanelor din grupuri vulnerabile;
6. Activități de voluntariat în domeniul social.
III. Sport
1. Competiții/activități sportive pentru:
a. elevii din unitățile de învățământ din Sectorul 2;
b. persoanele cu dizabilități din Sectorul 2;
c. locuitorii Sectorului 2;
2. Cursuri de sport;
3. Activități fizice pentru sănătate și recreere, ca parte integrantă a modului de viață.
IV. Mediu
o Instalare de tehnologii regenerabile pentru clădirile / blocurile cu minimum 20 de apartamente, ce au constituită o asociație de proprietari, cu excepția celor încadrate în clasa I de risc seismic.
o Realizarea a minim 3, maxim 5 activități de dezvoltare comunitară sustenabilă, din cele enumerate mai jos.
Ambele activități de mai sus sunt obligatorii pentru proiectele depuse.
- Amenajarea, protejarea și valorificarea spațiilor verzi publice;
- Activități de încurajare a producerii și consumului de energie verde în Sectorul 2;
- Activități de colectare selectivă a deșeurilor precum și de responsabilizare și educare a cetățenilor în domeniul colectării selective și al menținerii curățeniei în Sectorul 2;
- Activități în domeniul protecției mediului;
- Activități de promovare și încurajare a transportului alternativ;
- Campanii de informare și conștientizare cu privire la obiceiuri sustenabile de consum;
- Activități de promovare a comportamentului responsabil față de animale;
- Campanii de prim-ajutor, prevenire și protecție împotriva seismelor;
- Organizarea unor prelegeri și dezbateri comunitare cu experți în domeniul schimbărilor climatice și biodiversității;
- Activități de ecologizare;
- Organizarea de colecte comunitare: donare de articole de îmbrăcăminte pe care oamenii nu le mai folosesc, pentru promovarea reciclării și refolosirii acestora în comunitate;
- Activități educaționale interactive despre protejarea mediului destinate copiilor și tinerilor, în școlile, grădinițele sau spațiile publice din comunitate;
- Organizarea serilor comunitare de film dedicate documentarelor de mediu;
- Promovarea practicilor de alimentație sustenabilă;
- Campanii de educare a comunității despre eficiența energetică.
- Activități de susținere a biodiversității urbane (ex. permacultură, păsări, polenizatori, animale sălbatice etc.).
BUGETUL PROGRAMULUI
3.000.000 lei, defalcat pe domenii astfel:
1. Educaţie: 750.000 lei
2. Social: 750.000 lei
3. Sport: 750.000 lei
4. Mediu: 750.000 lei
Suma minimă acordată pentru un proiect: 10.000 lei
Suma maximă acordată pentru un proiect: 150.000 lei.
Solicitanţi eligibili:
- persoane fizice
- persoane juridice fără scop patrimonial asociaţii ori fundaţii constituite conform legii
- culte religioase recunoscute conform legii.
04.04.2024 - Publicarea Anunțului de participare
09.04 - 10.05.2024 - Depunerea propunerilor de proiecte
Data şi ora limită pentru depunerea propunerilor de proiecte: 10.05.2024, ora 14.00.
30.04.2024, ora 10,00 - Termenul limită pentru transmiterea solicitărilor de clarificări
30.04.2024 - Termenul limită de transmitere a răspunsului la solicitările de clarificări
14.05.2024, ora 15.00 - Deschiderea propunerilor de proiecte
15 - 21.05.2024 - Perioada de verificare a conformității administrative și a eligibilității
22 - 24.05.2024 - Publicarea rezultatelor pe site-ul Primăriei Sectorului 2
27.05 - 14.06.2024 - Perioada de evaluare
17 - 19.06.2024 - Publicarea rezultatelor pe site-ul Primăriei Sectorului 2 (rezultate ca urmare a evaluării)
20 - 25.06.2024 - Depunerea contestațiilor
26.06 - 02.07.2024 - Soluționarea contestațiilor
03 - 09.07.2024 - Publicarea rezultatelor contestațiilor şi a listei definitive cu propunerile de proiecte declarate admise spre finanţare
10 - 30.07.2024 - Încheierea contractelor de finanțare nerambursabilă
Anexa 4 - Termenii de referinţă: Scopul, obiectivele şi activităţile
Formularul 1 - Declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate a membrilor comisiei
Formularul 2 - Declaraţie pe proprie răspundere a solicitanţilor
Formularul 5 - Contract de finanţare nerambursabilă de la bugetul local
Formularul 8 - Raport intermediar/final de activitate şi financiar
Verificarea conformității administrative, a eligibilității și evaluarea propunerilor de proiecte se realizează în conformitate cu prevederile Regulamentului cadru, de către comisiile de evaluare constituite la nivelul Autorității Finanțatoare.
Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor constituite în baza Legii nr. 350/2005 a fost aprobat prin HCLS2 nr. 130/2024
Consultă Infografic AICI
Titlu: Cum puteţi obţine finanţare pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a pompelor de căldură în blocurile din Sectorul 2
Marţi, 9 aprilie 2024, am lansat apelul de proiecte prin care cei interesați pot obține finanțări nerambursabile pentru activități nonprofit din domeniile mediu, sport, educație și social, în conformitate cu Legea 350/2005.
O noutate absolută în acest an este modificarea componentei de mediu după modelul de bune practici al Asociației ÎntreVecini, prin care vom putea finanța echiparea blocurilor cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură, precum și realizarea de activități de dezvoltare comunitară sustenabilă.
Dorim să încurajăm astfel participarea activă a cetățenilor Sectorului 2 la procesul de tranziție la neutralitatea climatică.
Pentru a afla mai multe informații despre cum puteţi obţine finanţare pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a pompelor de căldură în blocurile din Sectorul 2, vă invităm să parcurgeţi în continuare seria de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.
Întrebări frecvente şi răspunsuri
1. În ce perioadă pot fi depuse aplicaţiile?
9 aprilie - 10 mai 2024.
2. Cine poate aplica?
ONG-urile care au prevăzute în statut activităţi de mediu. Recomandăm un parteneriat între ONG şi asociaţia de proprietari ce urmează a fi beneficiar.
3. Pe ce perioadă se întinde montarea panourilor fotovoltaice la o asociaţie de proprietari?
Durata efectivă a lucrărilor nu este mai mare de 2-3 luni.
4. Odată cu instalarea panourilor fotovoltaice se reface şi acoperişul clădirii?
Nu, acesta nu este un program de reabilitare. Refacerea acoperişului se poate face din surse financiare externe proiectului finanțat conform legii 350/2005.
5. Ce este o pompă de căldură?
O pompă de căldură aer/apă extrage căldură din aerul exterior folosind o unitate exterioară. Chiar și atunci când afară îngheață, se poate genera suficientă căldură datorită agentului frigorific.
6. Se pot asocia mai multe scări de bloc într-un proiect?
Da, pot fi asociate mai multe scări de bloc.
7. Se pot monta pompe de caldură pe casa scării, pe camera tehnică a liftului sau în alte spații tehnice la interior?
Nu, pompa de căldură aer-apă se instalează în exteriorul clădirii și necesită aprox. 15-20 mp.
8. Este suficientă o singură pompă de caldură pentru 40 de apartamente?
Nu, dar se pot instala pompe de caldură în cascadă.
9. Dacă se instalează pompe de caldură se poate renunța la termoficarea clasică?
Nu, pompa de caldură funcționează ca un ajutor pe lângă termoficarea existentă.
10. Odată cu instalarea pompei de căldură se renunță la repartitoare?
Nu.
11. Energia electrică obținută de la panourile fotovoltaice este suficientă pentru a alimenta pompa de caldură?
Nu, este necesar un aport de energie din reţea.
12. Sunt incluse în proiect baterii pentru stocarea energiei obţinute de la panourile fotovoltaice?
Nu, dar acestea pot fi achiziţionate separat de către asociația de proprietari.
13. Este necesar un certificat de urbanism pentru a fi instalate panourile fotovoltaice?
Nu.
14. În proprietatea cui vor fi echipamentele la încheierea proiectului?
Echipamentele rămân în proprietatea asociației de proprietari.
15. Există posibilitatea de a aplica doar pentru achiziționarea pompelor de căldură?
Nu. Regulamentul prevede în Anexa 3, la domeniul Mediu ca obligatorii instalarea de tehnologii regenerabile pentru clădirile / blocurile cu minimum 20 de apartamente, ce au constituită o asociație de proprietari, cu excepția celor încadrate în clasa I de risc seismic și realizarea a minimum 3, maximum 5 activități de dezvoltare comunitară sustenabilă din cele enumerate de Autoritatea finanțatoare. Pompele de caldură sunt un element opțional.
16. La apelul de proiecte poate participa orice tip de ONG?
Nu, sunt eligibile doar ONG-urile constituite conform legii și care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute de Regulament, respectiv:
a. să aibă prevăzute în statutul organizației activități similare de mediu
b. să-și fi îndeplinit obligațiile de plată exigibile a impozitelor și taxelor către stat, precum şi a contribuției pentru asigurările sociale de stat;
c. să nu fi furnizat informații false în documentele prezentate;
d. să nu fi comis o gravă greșeală în materie profesională sau să-și fi îndeplinit obligațiile asumate prin alte contracte de finanțare nerambursabilă;
e. să nu facă obiectul unei proceduri de dizolvare sau de lichidare ori să nu se afle deja în stare de dizolvare sau de lichidare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
f. să nu fi fost condamnat(ă) pentru: abuz de încredere, gestiune frauduloasă, înșelăciune, delapidare, dare sau luare de mită, mărturie mincinoasă, fals, uz de fals, deturnare de fonduri;
g. să nu se afle într-o situație litigioasă cu Autoritatea finanțatoare;
h. să prezinte declarația pe proprie răspundere (Formularul nr. 2 din prezentul Regulament cadru);
j. să aibă capacitate economico-financiară;
k. să aibă capacitate tehnică și profesională, apreciată în funcție de experiența solicitantului în administrarea unor programe, proiecte sau activități similare (cel puțin un program/proiect/activitate);
17. Poate un ONG să aplice pentru mai multe proiecte?
Un ONG poate desfășura mai multe proiecte cu finanțare nerambursabilă oferită de Primăria Sectorului 2, dar pentru activități diferite. Prin urmare, același ONG nu poate aplica pentru mai multe asociații de proprietari în cadrul finanțărilor de mediu.
18. Ce se întâmplă dacă liftul sau alte echipamente ale asociației de proprietari au consum mai mare decât puterea produsă de panourile fotovoltaice?
Echipamentele respective primesc energie de la panourile fotovoltaice și în completare din rețeaua publică.
19. Poate un proiect să fie blocat de către proprietarii de la etajele superioare?
Nu, dar pentru instalarea echipamentelor este necesar un vot de două treimi în cadrul asociației de proprietari.
20. Se poate beneficia de subventie socială pentru cofinanțare (pe modelul de la reabilitările de blocuri)?
Nu. Cofinanţarea este obligatorie conform legii.
21. Care este durata de viaţă a panourilor fotovoltaice?
În funcție de producător aceasta este de 8 până la 12 ani. După această perioadă ele nu se opresc, dar randamentul lor scade.
22. Care sunt costurile de mentenanţă?
Nu există un cost de mentenanţă în general, dar în cazuri specifice - proximitatea unui șantier care produce mult praf - poate fi necesară o curăţare periodică ale cărei costuri sunt minime și pot fi acoperite din surplusul de energie rezultat din exploatarea panourilor.
23. Care sunt diferențele de cost pentru montarea panourilor fotovoltaice la un bloc reabilitat faţă de unul nereabilitat?
Costurile trebuie stabilite de către firma care va face montajul panourilor. Blocurile reabilitate cu terasa necirculabilă vor avea nevoie de o structură metalică ancorată în pereții laterali pentru instalarea panourilor fotovoltaice.
24. Se pot achiziţiona echipamente mai scumpe şi deconta doar parțial în funcție de bugetul total al proiectului?
Se pot finanța numai cheltuielile aprobate în bugetul proiectului, în cuantum de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile și fără a depăși suma de 150.000 lei, cu condiția demonstrării unei cofinanțări de minimum 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Valoarea finanțării nerambursabile acordate de Autoritatea finanțatoare (max. 90% și max 150.000 lei)
+
contribuția Solicitantului (min. 10%)
=
valoarea totală a finanțării (valoarea totală a cheltuielilor eligibile) (100%).
Pe scurt, suma decontată de Autoritatea finanțatoare nu poate fi mai mare decât cea aprobată în bugetul proiectului și nu poate acoperi cheltuieli care nu au fost aprobate în bugetul proiectului.
Diferențele peste valorile aprobate în buget sunt suportate de Beneficiari, fără a face obiectul finanțării nerambursabile sau a cofinanțării, așa cum au fost aprobate în bugetul proiectului.
Pentru mai multe informaţii privind criteriile de eligibilitate, documentele necesare, cheltuielile eligibile sau criteriile de evaluare a propunerilor accesaţi acest link: https://cl.ps2.ro/index.php/consiliul-local/hotarari/hotararea-nr-129-din-2024/viewdocument
Dacă mai aveţi şi alte nelămuriri, le puteţi adresa folosind adresa de e-mail: infopublice@ps2.ro.
CONTACT
adresă: Strada Chiristigiilor nr. 11-13 sector 2 Bucureşti, ROMÂNIA
telefon: 021.209.6000
email : infopublice@ps2.ro
program de funcţionare al Primăriei Sectorului 2: Luni-Joi: 08:00 - 16:30; Vineri: 08:00 - 14:00
program de funcţionare al Centrului de Relaţii cu Publicul: Luni, Marţi şi Miercuri 8.30-16.30, Joi 8.30-18.30, Vineri 08.30-14.00